снимка на Ковачевица

Ковачевица е уникално историческо селище и архитектурен резерват на строгата и величествена западно - родопска архитектура. Намира се на 22 км. от Гоце Делчев , 20 км. от СПА Огняново и на 100-тина км. от Кавала и Бяло море. Сгушено е в Югозападните склонове на една от най-красивите Родопски местности – Дъбраш, по течението на река Канина / Кървава река /, пълна с планинска пъстърва, скрита в многобройните вирове, прагове и водопади.

Селцето е изсипано по склона на река Канина в уникално съчетание на архитектура, природа и бит. Тази каменна приказка е върху най-здравословната и с изключително благоприятен и мек климат земя.

Една от характерните черти на Ковачевица е това, че въпреки големия туристически интерес, е прието да се отсяда в домашен уют, в някоя от китните къщи. Освен къщите, с техния каменен градеж, интересни са и самите улички. Те са целите покрити с калдъръм и трева наднича между камъните. Често са толкова тесни, че кола не може да премине, пък самите покриви от двете страни на улицата се докосват.