снимка на Шиндаровата Арт Къща

Шиндаровата къща е трикатна къща в центъра на селото, гледаща на изток, юг и запад, с два обширни чардака /потона/, обърнати на юг. На най-горния кат са разположени спалните, наредени самобитно и в стил. Строена е в края на по-миналия век на „Врис“ – тогавашния културен център на селото и се е наричала Каладжиева къща. В приземния етаж, гледащ към стария площад се е помещавало Каладжиевото кафене (καλα (kala-) - сладост (сладкарница), хубост, красота, гиздавост), дало името на къщата. В него са се диплили сладки приказки, овкусени с баклава, бяло сладко, кафе на пясък, от малкото оджаче и боза, която се е правила в една от стаите на къщата... От тези стари времена са останали две истински ковачевски масички, които още помнят тропота на зарчетата и караницата на играчите... две уникални пейки, с издълбани инициали на тогавашни ковачевлии, както и малкото огнище за кафе в зимната гостна на сегашната къща.......

Стаите са разположени на най-горния кат на къщата:

-- “Котешката” стая е обзаведена в традиционно - битов стил с красиви пъстри козяци и китеници. Има старинна камина, пред която са разположени типични за възрожденския български стил ниска маса /софра/ и трикраки дървени столчета. Стаята е украсена с автентични украси от онова време, единият прозорец гледа към селото, а другият - на юг - към обширния потон, летен салон за гостите.

-- “Мамината” стая се намира в ляво от котешката стая. Наредена е уютно в селско - градски стил от онова време с вградена мусандра, ракла и автентична камина Разполага с две легла персон и половина. Гледката от тази стая е невероятна – пред вас се открива величествения каньон на река Канина, гледка към известните Ковачевски покриви, редени с тикли/каменни плочи/, които се правят с древен майсторлък.

-- “Еркерната” стая е уютна, светла стая с две ъглови легла, ракла и мусандра, китно покрита и наредена с типични за онова време тъкани и украси. Трите еркерни прозореца гледат на изток към централната улица на селото.

-- “Потон” - обширно отворено пространство с размер 5 на 12 метра пред трите стаи. Има обособен кът със стара камина . Старинният миндер за почивка и отмора е декориран с пъстри козяци. В този кът можете да се отпуснете пред телевизора или да послушате музика от богатата колекция на домакините, подбрана с музикален вкус. В другата част от потона има още едно легло за следобедна дрямка , малка и голяма маса за кафе, закуска и сладки приказки и изглед към центъра на селището.